- 4 biji telur
- 120 gram gula pasir
- 1/2 sdt pelembut kek (ovalet)
- 180 gram tepung gandum berprotein sederhana
- 1/2 sdt baking powder
- 1/4 sdt soda bikarbonat
- 50 ml santan pekat
- 50 ml minyak sayur
- 40 ml air daun pandan (dari 20 helai daun pandan + 40 ml air)
- 1/2 serbuk pandan
- Potongan nangka secukupnya, untuk taburan
- Pukul telur, gula pasir dan pelembut kek hingga mengembang dan likat.
- Masukkan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat sambil diayak dan digaul rata.
- Tuang santan, minyak, air daun pandan dan serbuk pandan, gaul perlahan hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam acuan kek cawan di atas loyang.
- Taburkan potongan nangka di atasnya.
- Kukus ke dalam pengukus selama 20 minit dengan api besar hingga masak. Angkat.
- Sajikan.
Selamat mencuba ya. Sila SHARE kalau korang suka dengan resepi ini.